jakubcibik

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zaujímavé fotostránky: USSRphoto.com

Dnes som objavil jednu zaujímavú stránku, ktorá určite stojí za nahliadnutie, minimálne pre milovníkov klasickej filmovej fotografie.


Sovieti boli známi tým, že vyrábali kópie slávnych fotoaparátov (Contax-Kiev,...) ale i objektívov. Tieto fotoaparáty boli určite lacnejšie ako západoeurópske ,,legendy" ako Leica, Contax a pod. a boli určené zrejme pre východoeurópsky trh. Isto mnoho starších ľudí nájde doma prachom zapadnutý starý Zenit alebo Kiev. Ruské fotoaparáty sú väčšinou dosť kazové, často sa poškodí napr. uzávierka a pod. Vzhľadom na ,,drsné" a tuhé ruské podmienky by ale podľa mňa mali byť dosť odolné. Podobne ako iný výrobcovia i rusi využívali na výrobu tiel najmä kov (až na najlacnejšie modely), žiadny plast ako je to dnes. Ruská optika je síce neporovnateľná s Asahi Pentax, Leica či Carl Zeiss, ale kvalitatívne je na tom dosť dobre. Najmä objektívy Jupiter či Helios so závitom M42 sú obľúbené i v digitálnej fotografí. Ja sám mám objektív Helios 44-M (58/2), s ktorým fotím makro a podáva dobré výsledky. Okrem toho vlastním kópiu Contaxu, Kiev 4 a ,,bakeliťák" Elikon 4.

Vrátim sa ku dnešnému ,,nálezu". Našiel som totiž webstránku zaoberajúcu sa práve čisto sovietskymi fotoaparátmi. Vyplíva to už z názvu domény a to www.USSRPhoto.com. Na stránke nájdete zoznamy fotoaparátov podľa jednotlivých výrobcov/typov a jednotlivé modely so stručnými popismi a fotografiami. Mňa okrem množstva Zenitov zaujali fotopušky a špionážne fotoaparáty KGB. Stránka má príjemný dizajn, zaujali ma úvodné obrázky. Stránka má ,,nádych" klasických internetový fór. Celkovo ju hodnotím kladne, človek sa dočíta zaujímavosti o ,,ruských klasikách" a navyše sa mi páči veľké množstvo fotiek, i keď nie vždy zrovna kvalitých.



Foto | stály odkaz

Komentáre

  1. koment
    Dobré to je!!! :D
    publikované: 22.06.2010 13:29:45 | autor: JaroGazo (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014